Start Omhoog Inhoud Zoeken

Publicatie 1
Publicatie 1 Publicatie 2 Publicatie 3 Publicatie 4 Publicatie 5 Publicatie 6 Publicatie 7 Publicatie 8 Publicatie 9 Publicatie 10 Publicatie 11 Publicatie 13 Publicatie 12 Publicatie 14 Publicatie 15 Publicatie 16 Publicatie 18

 

 

 

DE POSITIE van EEN INDIVIDU binnen DE REŌNTEGRATIE.

Door: Drs. J.A. Koopal 

Bij onze betrokkenheid als adviseur/ onderzoeker tot het thema (re)integratie op de arbeidsmarkt blijft centraal staan de positie van een individu. Vaak een kwetsbaar persoon met tal van (potentiŽle) aspiraties, capaciteiten en mogelijkheden al dan niet op de wat langere termijn.  Veel hierover blijft verborgen in de black-box van het dominerende evaluatieonderzoek en beleidsmonitoring. Het onderzoek blijft meestentijds van economisch- en econometrische beperkte aard en vaak enkel gericht op het in beeld brengen van de veranderingen bij een beperkt aantal standaardfactoren op de korte termijn als gevolg van een geÔnitieerde beleidsveranderingen.

Veel van de bij individuele cliŽnten optredende bevorderende- en beperkende factoren tijdens een vaak langdurig proces van het (her)intreden op de arbeidsmarkt en de zich daarbij verder voordoende drempels en knelpunten hebben echter betrekking op een lange termijnproces. En verdere ontwikkelingen in aspiratieniveau en mogelijkheden uiten zich bij velen ook niet op stel en sprong. Kortom een individu met al zijn/ haar nukken en gebreken.

Tenslotte blijft verder iedereen recht houden op een fatsoenlijke plaats in onze samenleving; ook zij, die niet voldoen aan de definitie van de modelburger. Deze laatste blijf echter de basis vormen voor de beleidsvorming. Drempels en knelpunten worden daarbij steeds diverser van  aard  in onze risicosamenleving. Zij zullen daarmee ook steeds moeilijker te vatten zijn enkel in beperkte generieke termen van staand beleid.

 Termen van beleid, waarbij ook op dit moment ook het economisch- en econometrische beleidsonderzoek blijft overheersen. Het evenwicht in het onderzoek tussen een economisch-, econometrische benadering en een sociologische benadering zullen wij echter anders vorm dienen te geven.

Een sluitend overzicht van de mogelijke problemen via het gebruikelijke evaluatieonderzoek krijg je steeds minder. Kortom een wereld om te winnen voor mensen, zoals mij, die het evaluatie- en verdere (beleids)onderzoek rond het brede thema op de arbeidsmarkt op een andere manier benaderen. En meer uitgaan van een de diepte ingaande meer sociologische benadering.

Wij kunnen u verder helpen met het in beeld brengen van deze (in)formele en materiŽle drempels, knelpunten en ontwikkelingen.

 

Drs. J.A. (Koos) Koopal,

Amstelkade 51-hs,

1078 AJ Amsterdam, 020-4681482

kooskoopal@hotmail.com

 
U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan: kooskoopal@hotmail.com .
Laatst bijgewerkt: 25 juni 2007